Idag är det självaste våffeldagen och det måste ju firas med - just det, våfflor! Att köpa färdig mix är förvisso praktiskt, men det är ju roligare att göra våfflorna från grunden. Därför delar jag med mig av ett recept från Prinsessornas kokbok. Observera den roliga stavningen och rådet längst ner i texten :)
Annas vofflor (6 laggar)
2 dl tjock grädde
1 dl smält, klart smör
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl mjöl
2 gulor
2 vitor
1 tsk socker
1 knivsudd salt
Grädden vispas till hårt skum, vattnet och det skirade, avsvalnade klara smöret samt mjölet ivispas. Gulorna tillsättes en i sänder. Sist nedskäras de till hårt skum slagna vitorna. Helt litet socker och salt tillsättes. Gräddas i uppvärmt voffeljärn.
De lägges upp på galler, klippas itu och putsas av. De få ej ligga på varandra förrän de skola serveras, ty då bliva de mjuka. Under gräddningen ska fatet med smeten stå på kallt ställe. Vofflorna uppläggas på tårtpapper på runt fat, beströs med socker och serveras genast med sylt eller bärkompott.
Då vofflorna serveras som sjukmat, uteslutes socker och sylt.
1 kommentarer:
Åh vad det är kul med gamla recept! Vi gjorde oxå egen smet, gillar inte halvfabrikat. Kram Kikan
Skicka en kommentar