Det har blivit mycket saftande och syltande på sista tiden, nu senast gjorde jag rårörd äppelsaft. En flaska fick bli lite extra fin för att senare ges bort till min syster med familj. Hoppas att det uppskattas!
Rårörd äppelsaft/äppeldricka
2-2,5 kg äpplen (cirka 4 liter frukt i bitar)
2 liter vatten
1 msk citronsyra
4 krm natriumbensoat eller atamon
2 dl socker per liter avrunnen saft
1. Välj äpplen utan skador.
2. Skiva äpplena och lägg dem i en bunke eller hink.
3. Häll över vattnet och tillsätt citronsyra samt natriumbensoat/atamon.
4. Täck över och låt stå kallt i 1-4 dygn (ju längre det får stå, desto starkare smak och mörkare färg).
5. Sila saften genom en silduk. Låt gärna självrinna i en silställning. Mät upp saften så att du kan beräkna mängden socker.
6. Tillsätt socker och rör tills det lösts upp.
7. Häll upp på väl rengjorda flaskor (frys ev. in dem i plastflaskor). Om saften inte fryses håller den sig ca 2 månader i kylskåp.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar